top of page

5 utmaningar i digitala möten och tips på hur du blir en mötes-ninja

Uppdaterat: 14 nov. 2021


Digitala möten med Resultatbolaget

1. En vanlig utmaning är att deltagarna inte får ljudet att fungera när de loggar in på mötet. Du som mötesledare vill vara närvarande och prata med de som har kommit in och vill slippa skriva i chatten och stressa med teknikstrul.


Tips: Lägg in en ppt som du har uppe när deltagarna loggar in med instruktioner. När vi använder Zoom brukar vi ha denna text:

Om ni har problem med ljudet gör följande:


1. Välj pilen bredvid mikrofonen och välj vilken högtalare du vill använda.

2. Fungerar inte det – Välj pilen bredvid mikrofonen och välj ”Test speaker and microphone”

3. Fungerar inte det – logga ut och in igen

2. Deltagarna har inte skapat rätt förutsättningar för att bidra till en bra mötesupplevelse. De kanske inte syns då de sitter i motljus, de kanske inte ens har kameran eller ljudet påslagna.


Tips: Tydliggör spelreglerna och vad du förväntar dig av deltagarna genom att skicka ut tydliga instruktioner i kallelsen. Vi brukar länka till dessa tips!

3. Mötesledaren pratar för mycket under mötet och bjuder inte in deltagarna till dialog och interaktivitet. Detta riskerar att skapa lågt engagemang hos deltagarna som blir passiva och mindre motiverade.


Tips: Planera ditt möte enligt 10 minuters regeln. Prata max i 10 min innan det är du lägger in moment där deltagarna blir aktiverade. Det kan du göra genom att ställa en fråga och be dem svara i chatten, dela upp dem i grupper och skicka ut dem i break-out rooms, eller varför inte rösta genom att be dem sätta på eller stänga av sin kamera. Då kan du be alla som tycker att detta förslag är bra stänga av sin kamera och de som har kameran på får reflektera tillsammans varför de inte tycker att förslaget låter bra. Sen gör du tvärtom – du låter alla som tycker förslaget var bra sätta på kamerorna och så får de reflektera tillsammans medans de andra stänger av sina.

4. ”Sitting is the new smoking” När vi sitter ner för länge blir vi mindre kreativa och fokuserade på uppgiften.


Tips: Se till att ni ställer er upp minst en gång i halvtimmen – lägg in det i körschemat så du inte glömmer bort det, sätt en klocka eller delegera uppdraget att påminna om bensträckare till någon av deltagarna. Det räcker att ställa sig upp 30 sekunder för att hjärnan ska få signaler om att den ska vakna till liv och ni får ökade koncentration.

5. Det blir tråkigt med digitala möten då vi tenderar att göra samma sak på våra möten.


Tips: Skapa variation genom att använda olika sinnen. Visa en film på några minuter, använd Menti.com, Break-out rooms, Jam-boards osv. Ett bra möte får gärna innehålla de 3 U:na dvs. underhålla, utmana och undervisa.


Här är tips på några filmer som kan skapa intressanta samtal:

Besvärliga människor med Morgan Alling (jag brukar visa de första 7 minuterna) https://www.youtube.com/watch?v=kcyKEGiP0Xs&t=424s


Klassikern: A conference call in real life https://www.youtube.com/watch?v=DYu_bGbZiiQ&t=4s


Skapa värme och oxytocin i mötet (och kanske en och annan tår) https://www.youtube.com/watch?v=OnZfRh_7tzw


Vill du lära dig ännu mer om att hur du skapar interaktion, variation och blir en digital mötes-ninja? Välkommen att gå vår utbildning där du får tips, trix och verktyg för att bli en inspirerande mötesledare. https://shop.resultatbolaget.se/front-page/utbildningar-forelasningar


Prenumerera gärna på alla våra blogginlägg, klicka här och fyll i din adress.

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comentarios


bottom of page