top of page

Kom ihåg att fira – personligt och professionellt

“Det ska vi fira!” De flesta blir glada av ordet "fira", och såklart av själva firandet! 🥳 Det betyder ju att vi gjort något bra, något vi vill uppmärksamma – till exempel att vi nått ett mål som vi satt upp. Att fira är ett superbra sätt att skapa en positiv känsla och fylla på med energi.

Team som firar med konfetti
Att fira stärker teamkänslan

När jag frågar företag som jag träffar om de är duktiga på att fira så börjar många skruva på sig, någon kanske säger att de var mycket bättre på att fira förr ... Det är alltså inte ovanligt att man slarvar med att stanna upp och fira sina framgångar. Det är synd, för det finns så mycket att vinna på att uppmärksamma det som vi gjort bra. Några exempel:

 • Motivation och självförtroende. Att fira tillsammans kan öka teamets motivation och arbetsglädje. Att få ett erkännande för sina ansträngningar och prestationer är viktigt; då blir man mer motiverad att fortsätta prestera och göra sitt bästa.

 • Ger teamkänslan en boost. Att fira som ett team stärker samhörigheten. Gemensamma erfarenheter av framgång och firande stärker relationer och kan öka samarbetsviljan inom gruppen.

 • Reflektion. Att fira hjälper teamet att stanna upp och reflektera över sina prestationer. Det ger en möjlighet att utvärdera mål och se vilka framsteg som har uppnåtts, vilket i sin tur kan leda till att nya mål och strategier utvecklas.

Övning för att bli bättre på att fira! Om du känner att du, din grupp eller företag behöver bli bättre på att fira så är denna övning toppen.

Jag gör den oftast som en incheckningsövning med hjälp av Fotokorten. Den funkar bra både i grupper som känner varandra väl och i grupper där deltagarna är helt nya för varandra.

Instruktion:

Just Fotokorten är ett perfekt verktyg till denna övning. Bilder gör så vi minns bättre vad vi säger, då vi kopplar ihop både vänster och höger hjärnhalva.

1) Lägg ut Fotokorten på ett bord eller på golvet.

2) Låt deltagarna välja två bilder kopplade till frågan: “Vad vill du fira?” En personlig och en professionell framgång. Det behöver inte vara en stor sak, syftet är att lyfta upp något som du kan vara stolt över eller något som du har gjort som du har tänkt på länge och äntligen tagit tag i saken.

Exempel på saker att fira:

 • Vi hade äntligen grannarna på middag i helgen

 • Mitt barn sover äntligen på nätterna

 • Jag har börjat träna

 • Jag har blivit bättre på att säga nej

 • Jag har börjat reflektera varje fredag

 • Vi ger varandra feedback i gruppen som stärker oss

 • Vi har äntligen satt i gång projektet som vi planerat i över 2 år.


3) Dela inför gruppen. Är gruppen inte fler än 8 personer så kan man dela med sig inför hela gruppen. Är gruppen större kan deltagarna stå två och två och dela med sig, och sen mingla med fler. Du som leder mötet bestämmer hur lång tid övningen får ta. Man kan sen lyssna av några i helgrupp.

4) Stäm av med gruppen. Vad gav övningen? Hur kan vi fira i gruppen på ett sätt som passar alla? Hur kan man fira sina privata framgångar?

Tips!

När ni sätter upp gruppens eller företagets mål, se till att planera in ert firande! Varje delmål är en viktig pusselbit och värt att fira. Tänk på att firandet ska passa teamets/företagets kultur och uppskattas av alla.

Exempel på sätt att fira:

 • Bjud teamet på en något gott, tex en gokaffe eller en utelunch tillsammans

 • Gör något annorlunda tillsammans, kanske gå på en utställning eller spela ett spel

 • Måla en segerflagga tillsammans

 • Skicka ut glada mail till var och en och berätta vad du tycker att de gjort bra


Fira personliga framgångar

Anledningen till att vi även lyfter personliga framgångar (som inte är kopplade till arbetslivet) i den här övningen är för att betona att det är viktigt att ha en balans mellan arbete och sin personliga sfär. Att prestation och framgång inte bara är kopplat till arbetsliv.

Lycka till!Bildp å Frida Gatu

Frida Gatu, konsult på ResultatbolagetBild på Fotokorten

Fotokorten – för kreativa möten och samtal. Innehåller 50 kort med motiv som kan användas för att sätta ord på känslor, tankar, behov m.m.


0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page