top of page
02_Logotype_black_liggande.png

Fem tips för att leverera konstruktiv feedback i svåra samtal

Att ge feedback kan vara en av de mest utmanande delarna i ledarskap och teamarbete, särskilt när det gäller att ta upp känsliga eller negativa aspekter. Hur feedback levereras kan ha stor påverkan på mottagarens motivation och utveckling. Genom att använda rätt strategier kan svåra samtal förvandlas till konstruktiva dialoger som främjar tillväxt och förbättring. Här presenterar vi fem effektiva strategier för att ge feedback i svåra situationer, utan att skapa onödig friktion eller missförstånd.





Fokusera på beteenden, inte på personen

Undvik att göra kritik personlig genom att rikta den mot specifika handlingar eller beteenden snarare än individens egenskaper. Detta minskar risken för att personen känner sig attackerad.

Exempel: Istället för att säga "Du är oorganiserad", säg "Det vore bra om du kunde skapa en tydligare struktur för dina projekt."


Använd ett Jag-perspektiv

Istället för att säga "du gör" eller "du är", använd "jag upplever" eller "jag känner". Detta gör att feedbacken känns mindre som en anklagelse.

Exempel: "Jag känner att det är svårt att planera när deadlines inte hålls" istället för "Du håller aldrig deadlines."


Erbjud lösningar eller förslag

Feedback känns mer användbar om den kommer med förslag på förbättringar. Hjälp mottagaren att se hur de kan förbättra sig.

Exempel: "Skulle det hjälpa om vi satte upp delmål för att hålla tidsplanen?"


Tänk på tajmingen

Ge feedback när mottagaren är mottaglig och i en lugn miljö. Att ge kritik vid fel tillfälle, t.ex. när personen redan är stressad, kan göra det svårare för dem att ta till sig.


Undvik överväldigande mängd feedback

Om det finns många områden att förbättra, välj ut några få nyckelpunkter att fokusera på i taget. För mycket kritik på en gång kan göra att personen känner sig överväldigad och omotiverad.


0 kommentarer

Comments


bottom of page