top of page

Feedbackbussen

Uppdaterat: 14 nov. 2021

Den här feedbackmetoden använder vi ofta och alla älskar den. En gång använde jag den som avslutning på en chefsutvecklingsdag. Vi hade sagt att vi skulle hålla på till klockan fem. Redan kvart i fyra gick den första deltagaren och inom loppet av en halvtimme hade hälften av deltagarna gått. Mycket energi hade försvunnit (som alltid när deltagare droppar av) och vi bestämde oss för att avsluta för dagen. Då frågar jag deltagarna om de vill göra en sista feedback aktivitet för att få en energiboost innan de går hem. Det slutar med att vi kör vi bussresan och det blev en fantastisk avslutning på dagen. Gruppen bestämde att de skulle avsluta alla chefsdagar på detta sätt för då skulle alla prioritera att vara med till slutet :-) 


Syfte Att ge varandra positiv feedback samtidigt som metoden skapar massor av energi, glädje och ibland en och annan liten (glädje)tår.

Gruppstorlek 3 – 20 pers. (gör fler bussar om ni är fler deltagare)

Tid 10 min (för 5 pers.), 20 min (för 10 pers.) 40 min (för 20 pers.)

Material Stolar

Förberedelser Ställ en stol för varje person mitt emot varandra på ett långt led. Är det ojämnt antal så vänd stolen på änden bort från gruppen, den personen är busschaufför.


Genomförande 

Be deltagarna att sätta sig på stolarna mitt emot varandra. Sitt nära så att knäna nästan rör varandra.


Berätta att det här är världens bästa buss, den är nämligen helt miljövänlig då den drivs av positiv energi. Bussresenärernas uppgift är att ge positiv feedback till varandra. De som sitter på ena sidan börjar genom att säga t.ex. Vad jag uppskattar/gillar/älskar med dig är att… Ge gärna exempel så som ”Vad jag gillar med dig är att du alltid ler och hälsar så glatt när du kommer på morgonen”. ”Vad jag älskar med dig är att du alltid tar dig tid att lyssna på mina frågor och funderingar” osv. Den första sidan har 30 sekunder på sig och när de är klara är det andra sidans tur.

Säg klara färdiga gå och peka på den sida som ska börja. Avbryt när det har gått 30 sekunder har gått och låt dem få 20 sekunder att tacka och småprata. Sedan är det dags för nästa sida.


När paret har gett varandra feedback, be alla deltagare att rotera ett steg till vänster. Om det är jämt deltagarantal så är det enklast om en person sitter kvar i sin stol under hela aktiviteten, alla andra roterar utom hen. Upprepa till alla har pratat med alla.

Reflektera på slutet och prata om hur det var. De allra flesta älskar denna metod. Någon kan tycka att det är jobbigt, prata då om det. Vad är det som gör att det är jobbigt? Är det jantelagen som spökar månntro? Fråga deltagarna om de brukar ge varandra positiv feedback i vardagen och vad som skulle hände om de gjorde det. Hur vore det att börja måndagsmötet med en bussresa?


Tips Kontrollera att deltagarna roterar rätt, annars blir det fel på slutet.


Prenumerera gärna på alla våra blogginlägg, klicka här och fyll i din adress.


Feedback med Resultatbolaget
0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page