top of page

Vad kan vi lära oss av våra värderingar?

Uppdaterat: 27 okt. 2023Vill du ta reda på dina och andras värderingar och arbeta med dem i din grupp? Vi har tagit fram värderingskorten i både fysisk och digital form som hjälper er till djupare insikt och bättre samarbete.

Som liten var jag väldigt styrd av värderingen Prestation. Jag var en duktig flicka som var artig och hjälpsam och alltid gjorde mitt bästa. Men så var jag också väldigt busig. Jag älskade att sporta och leka och mådde fysiskt dåligt när jag behövde klä upp mig och föra mig på olika tillställningar. Likadan är jag idag, jag älskar att arbeta och skapa resultat men om jag jobbar för intensivt och för länge tappar jag lusten och viljan. Så en stark värdering för mig är Bus. När jag hittar buset i vardagen klarar jag att prestera mer och jag hittar tillbaka till glädjen igen.

Så vilka värderingar driver dig och ditt team? Hur kan ni hitta det som får er att må bra och prestera bättre?


Har du funderat på varför vissa gör som de gör? Personliga värderingar beskriver vad vi tycker är viktigt i livet. Även om vi inte är medvetna om våra egna personliga värderingar finns de där varje dag och påverkar våra attityder till omvärlden och beteenden i vardagen.


Vår värderingskortlek hjälper dig att ta reda på vilka dina personliga värderingar är och synliggör dessa.


Du kan använda korten i arbetsteamet, i familjen eller för din egna personliga utveckling. Nedan beskrivs två sätt att använda Värderingskorten på.1. Incheckning med värderingskort

Syfte: Lära känna varandra mer på djupet i gruppen samt egen reflektion om vilken värdering som är viktig för mig just nu.

Gruppstorlek: 3 - 8 personer

Tidsåtgång: 30 minuter (baserat på 8 personer)

Förberedelser: Lägg ut alla kort på ett bord med värderingarna uppåt. Be deltagarna ställa sig runt bordet.


Genomförande

Välj ett eller två värderingskort som är viktiga för dig just nu. Det finns såklart fler värderingar som är viktiga men plocka ut dom som du vill dela med dig av till gruppen.

Gå laget runt och låt var och en berätta om sin värdering, beskriv gärna varför denna värdering är viktig för dig. Har du med dig den från barndomen? Får du energi av värderingen? Är värderingen synlig för andra? Hur kommer värderingen till uttryck?

Avsluta med en reflektionsrunda. Hur kändes det att dela med sig av sin värdering och hur var det att lyssna på andra.

2. Självkännedom genom värderingar (teamstärkande aktivitet)

Syfte: Lära känna sig ännu bättre genom att se vilka värderingar som är viktiga och hur dom kommer till uttryck.

Gruppstorlek: ca 4–6 personer

Tidsåtgång: 1–2 timmar

Förberedelse: Ta fram en kortlek till vardera gruppen (4–6 personer), lägg ut korten på bordet med orden uppåt.


Genomförande

Låt varje person reflektera och välja ut minst 10 värderingar som är viktiga för en. Skriv ner värderingarna på ett papper och lägg tillbaks korten i fall någon annan vill se just den värderingen.


Titta på dina ord och försök att rangordna så du får fram 5 st värderingar som starka för dig. Reflektera, varför är dessa värderingar viktiga för dig? Finns det en händelse där värderingen har fått ta plats/varit synlig? Är det någon av dessa värderingar som hjälper dig att fatta beslut? Fundera också på när du blev arg eller ledsen senaste? Var det någon som ”trampade” på din värdering.


Dela med dig av en berättelse som kopplar an till din/dina värderingar inför din grupp. 10 min per person.


Reflektera: Hur var det att få syn på dina viktigaste värderingar? Hur kan du använda dig av detta framåt? Hur var det att lyssna på andra?
Du kan beställa Värderingskortleken (390 kr) i vår webbshop!

Prenumerera gärna på alla våra blogginlägg, klicka här och fyll i din adress.

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page