top of page

Bli kreativ – tänk tvärtom

Uppdaterat: 14 juni 2021


Hur ska vi göra för att skapa Sveriges mest missnöjda kunder? Hur gör vi så att ingen vill jobba i vår grupp? Hur ser vi till att konferensen blir en katastrof? Ja, ibland behöver vi hjälpa våra hjärnor att bli kreativa. Ett sätt är att vända på tänkande och tänka tvärtom. Det blir inte bara fler idéer utan slutresultatet brukar också bli bättre. 


Syfte: Att få fram spelregler, succéfaktorer, generera idéer etc.

Gruppstorlek: 1– 30 pers.

Tid: 1,5 timme

Material: Blädderblock, tjocka pennor, pluppar (runda små klisterlappar)

Förberedelser: Bestäm ämne och skapa en enkel omvänd formulering.

Genomförande: Be deltagarna hjälpa dig att göra en lista på hur ni kan göra något så uselt som möjligt!  T.ex.

  • Vad är det värsta sättet vi kan kommunicera ett tråkigt budskap till en kund?

  • Hur ska vi se till att våra möten blir så usla som möjligt?

  • Hur ska vi se till att vi misslyckas totalt i vårt projekt?

  • Hur ser vi till att kick-offen blir en total wast-of-time?

Brainstorma fram massor med olika förslag och skriv allt på blädderblock (lämna lite plats till vänster om förslaget så att plupparna får plats).

När idéerna är slut så delar du ut pluppar till deltagarna. Be dem fundera på vilka som är mest väsentliga och samtidigt de värsta/sämsta.


Låt deltagarna först tänka för sig själva och sen efter någon minut, be alla gå fram och markera de idéer som de valt.

Ringa in de som har fått flest pluppar. Vänd dessa och gör om till succéfaktorer. Utryck dem i ”vi-form”, t.ex. ”Vi tar alla ansvar för… Vi kommer i tid… osv”


Tips: Sluta inte efter ett blädderblockspapper, idéerna är inte slut för att pappret är slut. Sätt snabbt upp det fulla blädderblocket på väggen och påbörja ett nytt. Viktigt att alla papper fortfarande är synliga. Ofta är det lagom med 4–6 blädderblock, då är det stor chans att man har fått med det viktigaste.


Bli kreativ med Resultatbolaget

Kundcase: Vi gjorde Omvända listan för ett företag i syfte att få ”Sveriges mest missnöjda kunder”. På de första två blädderblocken kom de mest uppenbara sakerna upp. Vi fortsatte att generera idéer som blev allt tokigare och när de senare skulle välja ut sina värstingar så var det sakerna som kom upp på de blädderblocksidorna 5 och 6 som fick de flesta plupparna. Då var vi glada att vi hade varit ihärdiga och inte nöjt oss med 2 sidor.


Prenumerera gärna på alla våra blogginlägg, klicka här och fyll i din adress.0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Commentaires


bottom of page